četrtek, 19. junij 2014

Monarhija v. republika*

Španija je danes dobila novega kralja.
vir: www.rtvslo.si

 Čeprav se je moč evropskih kraljevih družin skozi zgodovino zmanjšala, še vedno igrajo pomembno vlogo. Povezujejo svoje državljane (no, glede na trenutne proteste v Španiji, ne popolnoma vseh), jim krepijo narodno zavest (vedno sem z občudovanjem in kančkom zavisti poslušala prijateljice iz Španije in VB, ki so o kraljevih družinah govorile kot o nekaj "njihovega"), poleg tega pa so tudi močna prodajna niša (nikoli niso javno objavili kakšni so bili zaslužki s britansko kraljevo poroko). Da o diplomatskih razsežnostih položajev ne govorimo (verjetno ni voditelja, ki si ne želi srečanja z britansko kraljico (in predsednikom ZDA:). Na drugi strani je njihova glavna kritika predvsem velika poraba denarja in nemožnost vplivanja na to, kdo je postavljen na te položaje. 

V republiki (sploh demokratični, kot je naša Republika Slovenija) voditelje volimo volilci, in s tem posredno seveda sami vodimo državo. Bolj ali manj sicer niso uspešna prodajna niša (si predstavljate, da bi na Tromostovju prodajali skodelice z glavo predsednika vlade?), vendar pa ti postavljeni voditelji na drugi strani brezveze ne porabljajo državnega denarja (npr. za safari v Afriki), korist od njih pa je še ena. So primerna tema za začetek prepira na vsakem tipičnem slovenskem družinskem/prijateljskem srečanju.

Kaj torej menite, kaj je po vašem mnenju primernejša oblika države v današnjem svetu?

Ps: glede na to, da se ne spomnim nobenega pametnega izreka kakšnega od slovenskih voditeljev, ki bi si ga šolarji lahko napisali na prvo stran zvezka, pa je korist od monarhev še ena. Vsake toliko izustijo kakšno, ki pusti odprtih ust. Pustimo to, da imajo cele ekipe, ki jim takšne stavke sestavljajo, pa vendar je spodnji uporaben še za nas, ki smo že zapustili šolske klopi.

vir: http://indulgy.com/

* Pri branju prispevka prosim za uporabo primerne stopnje cinizma in razuma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar